Bemutatkozás

Az alapítványról

Székhelye: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.

Postai cím: 5071 Besenyszög Jászladányi út 18.

Jellege: az Alapítvány önálló jogi személy, nyitott, ahhoz hazai és külföldi magán és jogi személyek csatlakozhatnak, amennyiben az Alapítvány céljaival egyetértenek.

Kuratóriumi elnök: Molnár Melinda (06-20-230-5650)

Az alapítvány rövid története

A Besenyszögért Alapítvány 1995-ben alakult és 1998-ban vált közhasznúvá, melynek 13 alapítója elhatározta, hogy a következő célokat és a megvalósításhoz szükséges tartalmat hivatott szolgálni:

  • Bezzeg Imre néprajzi gyűjteményének rendezése
  • Chiovini emlékszoba kialakítása
  • Monográfia kiadása Besenyszögről

A Nagykörűt is megjárt Bezzeg Imre bácsi-féle gyűjtemény, hosszas hányadtatás után, 2004-ben került vissza Besenyszögre. A gyűjtemény felkarolása 2005-től kezdődött el, a helyi képviselőtestülettel egyetértésben és támogatásával, melynek eredményeképpen a gyűjtemény sorsa végül viszonylag rendezett körülmények között, bemutatásra alkalmas környezetben, a régi „Csendőrlaktanyában” rendeződött. Habár Bezzeg Imre (a Besenyszögért Alapítvány alapító tagja, aki gyűjteményét kulturális hasznosítás céljából Besenyszög köszségnek adományozta) sajnálatos módon már nem érhette meg a gyűjteményéből alkotott kiállítások megnyitását, örökségét azonban méltó módon őrzi és gondozza a Besenyszögért Alapítvány.

Többek igyekezetének, munkájának eredménye, hogy 2010. augusztusától állandó működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény, a Vehiculum-Múzeumház várja a látogatókat és elsősorban a múzeumpedagógiai tevékenységeken keresztül szervezi a muzeológiai, közösségi, közművelődési programokat Besenyszög más intézményeivel karöltve.

A Chiovini Emlékszoba 2008 óta nyitva áll a közönség előtt.

Besenyszög monográfiájának kiadása hamarosan meg valósul.

A civil szervezetek lehetőségét növelő pályázatokon való résztvétel érdekében az alapítótagok 2008-ban kibővítették az alapítványi célokat.

Tovább: Az alapítvány célja >>

Vissza a főoldalra >>