Kedvezményezett: "BESENYSZÖGÉRT" Alapítvány
                                 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.

Pályázati azonosító: CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2020-0167

Támogatás összege: 500.000 Ft

Megvalósítás időszaka: 2021.06.21 - 25.

 

A pályázat bemutatása:

"Szín a tárgyban, tárgy a színben" című programprojekttel foglalkozássorozatot bonyolítottunk le, melyben a régi világ ma is használható örökségelemeinek beemelését bemutatókkal és tárgykészítéssel kötöttük egybe a következő témákban: 1. gyöngyékszer-készítés, 2. textíliaszövés: természetben található fonásra alkalmas növényi rostok - len, kender, gyapjú, csalán, 3. gyapjúfeldolgozás: nemezelés, 4. filcmunkák bemutatása, 5. népi motívumok továbbélése ruhákon: hímzéstechnikák bemutatása.

A pályázat célja:

Az Alapító Okirattal összhangban: "a kulturális értékek megőrzésére irányuló programok megőrzése" mellett fontos a közösségfejlesztés. Különös figyelmet fordítunk az idős és fiatal generáció kapcsolatának erősítésére. Programjainkban a közreműködők mellett Besenyszög fiatal korosztálya és szüleik részére a tudásátadásban adatközlő szerepet szánunk Besenyszög aktív idősebb lakosságának. Tervezett programunk a témaválasztásban a fenntarthatóság szellemében környezettudatos.

Megvalósult program:

Tárgyalkotó Hét foglalkozássorozat heti 5 napon keresztül (2021.06.21 és 25 között), 5 témában, 5 szakértő foglalkozásvezetővel, 201 fő részvételével

Eredmény:

A foglalkozások megvalósításával sikerült a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek erősítése, az utánpótlás biztosítása. A megvalósított programokkal serkenteni tudtuk a generációk közötti tudásátadást, a fiatal résztvevőket hagyományápolásra tudtuk ösztönözni.

 

A projekt a Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Galéria megtekintése

13 comments on “Szín a tárgyban, tárgy a színben

Szóljon hozzá!