Projektünk elsődleges célja a reformációval kapcsolatos ismeretanyag gyűjtése és terjesztése volt a besenyszögi családok körében, amely célkeresztjében a kálvini reformáció áll.

Ennek érdekében a projekt első tevékenységeként 2017. áprilisában a reformációval kapcsolatos családi versenyt szervezünk besenyszögi kötődésű, gyermeket nevelő családok részére. A verseny felhívását 2017. április 4-én tettük közzé honlapunkon, illetve Besenyszög település általános iskolájában és további 3 helyszínen (helyi önkormányzat épületében, a helyi művelődési házban és könyvtárban, valamint a múzeumban) kiragasztott plakáton. A verseny témája a reformációval kapcsolatban szabadon választott írásos esszé benyújtása volt, amelyre csak csoportos formában lehetett jelentkezni. A csoport minimális létszáma 2 fő volt, maximum 4 fő csoportok jelentkezhettek. A felhívásra 9 csoport nyújtott be esszét. Ők vehettek részt a 2017. június 26-én rendezett teszten. Az eredményeket rangsoroltuk és a legjobb eredményeket elért csoportokból összesen 9 fő vehetett részt a svájci, ismeretterjesztő szakmai programunkon. A 10. fő az alapítvány vezetője, a program szakmai szervezője, Molnár Melinda volt. Az alábbi családok vettek részt az utazáson:

  1.  Molnár Melinda szakmai vezető, az alapítvány elnöke, néprajzkutató, pedagógus
  2. Bajzáth család: 4 fő (gyermek, szülők, nagyapa)
  3. Berényi család: 3 fő (középiskolás testvérek, fiatalkorú unokatestvér)
  4. Danyi Imréné, Gazdag Lászlóné (2 fő)

A szakmai út témája a Kálvin János munkásságához kapcsolódó helyszínek felkutatása volt. Az utazásra 2017. július 15. és július 20. között került sor, időtartama 6 nap / 5 éjszaka volt. A program során minden résztvevő család felkészült egy-egy, a reformációval kapcsolatos témában és a család kalauzolásában juthattunk értékes információ birtokába az adott helyszíneken. Az utazás során középkategóriás szálláshelyeken töltöttük az éjszakát. Az utazást egy utazásszervező cégen keresztül szerveztük meg. Az 1.150.000.- Forint, amelybe a szakmai út került, tartalmazta a 10 résztvevő számára a szállást 5 éjszakára, a félpanziós ellátást, valamint az autóbuszos utazás költségét. Ebből 900.000.- Forint volt a támogatás, ezen felül a résztvevők önerőből finanszírozták a projektet.

 

A szakmai út az alábbiak szerint épült fel:

1. nap: Budapest-Innsbruck

Elutazás a korai órákban. Délután városnéző séta Tirol fővárosában Innsbruckban. A történelmi jelentőségű épületek között sétáltunk, majd elfoglaltuk szállásunkat Tirol tartományban.

2. nap: St. Gallen-Schaffhausen-Zürich

Látogatás St. Gallenbe. A barokk katedrális és a világörökséghez tartozó kolostorkönyvtár megtekintése, majd folytattuk utunkat az óragyártás központjába, Schaffhausenbe, ahol a híres Rajna-vízesést csodálhattuk meg. Késő délután Svájc élénk tóparti metropoliszának, a dombok övezte Zürichnek a nevezetességeivel: a Teodicea megfogalmazásának helye, Zwingli szobra, Nagy Károly síremléke. Zürich óvárosa hűen megőrizte ősi jellegét. Este a szállás elfoglalása Luzern közelében.

3. nap: Luzern-Bern

Programunkat az ország egyik leghangulatosabb kisvárosában, Luzernben kezdtük. Séta az óvárosban, ahol megtekintjük a város jelképeit is- a középkori fedett fahidat és az Oroszlános emlékművet.

Utazás Svájc fővárosába, Bernbe. Belvárosa a világörökség része. Szűk, macskaköves utcái, díszes szökőkútjai, pompás épületei és hatalmas csillagászati toronyórája pont olyan, mint ötszáz évvel ezelőtt is. Séta az óvárosban, ahol megtekintettük a város legjelentősebb templomát a késő gótikus Münster épületét is, majd visszautazás Luzernbe a szállásra az esti órákban (szállás ugyanott, mint előző nap).

4.nap: Jungfrau-Trümmelbach gleccservízesések

Fakultatív kirándulást tettünk a Berni Alpok leghíresebb gleccservidékére, a Jungfrau világába

Délután a Trümmelbach gleccservízesésekhez utaztunk, majd Altdorfban a Tell Vilmos emlékmű megtekintése. Vissza Luzernbe a szállásra (ugyanaz, mint előző két nap).

5. nap: Genf

Városnézés Genfben, melyet a „Kálvinisita Rómának” is neveznek. A Genfi-tó partján elterülő város éppúgy híres a természeti adottságairól, amit az európai kultúrtörténetben betöltött szerepéről. Szent Péter-templom, auditorium és templom megtekintése, Kálvin-kiállítás, városháza, Reformáció emlékmű. Mindezek tükrében próbáltunk egységes képet kialakítani a Svájc és Franciaország határán fekvő városról.

6. nap: Berchtesgaden-Budapest

Indulás Innsbruckból, utazás az alpesi sóbányászat egyik legrégibb központjába, érkezés Magyarországra a késő esti órákban.

Az utazás során a közös éneklések és imák után koszorút helyeztünk el így indulunk haza. Az öt éjszakás ismeretterjesztő utazáson 10 fő vett részt, amely az ismeretszerzés mellett család- és közösségépítő hatással is bírt.

 

Hazaérkezésünk után kivetítéssel egybekötött úti beszámolót tartottunk a besenyszögi érdeklődők számára a múzeumban, amelyen kb. 30 fő vendég vett részt. Ezen kívül összefoglaló beszámolót helyeztünk el alapítványunk honlapján a kötelező nyilvánossági elemek feltüntetésével, ahol a projekt keretében készült fotók is elérhetőek a nyilvánosság számára.

A szakmai út legnagyobb eredménye, hogy a programba közvetlenül bevont 10 főnek lehetősége volt megismerni azokat az értékeket, amelyek Európa és Magyarország a hitújítás nyomán képviselt, megélt és ma is használ. Ezek az értékek a szabadság, a megújulni vágyás és a tudás, a munka tisztelete, a család szeretete, az egymás iránti nyitottság és a bibliai etika komolyan vétele. Az utazáson részvevő 10 fő ismereteit továbbadta a helyi közösség számára, így kapott nagyobb nyilvánosságot a projekt eredménye. Minden család felkészült egy-egy, Kálvinnal kapcsolatos témából, amelyet az utazás során előadott és amelyek anyag honlapunkon a nyilvánosság számára elérhető. A szakmai és ismeretterjesztő programunk a reformáció örökségét fejezi ki, az értékőrző munka a családok összetartását is segítette (pl. vetélkedők) révén.

A jövőben is keressük a pályázati forrásokat hasonló célú projektek megvalósítására, szakmai utak szervezésére.