Projektek

I. VILÁGHÁBORÚS PÁLYÁZAT

"I. VILÁGHÁBORÚS PÁLYÁZAT" SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A Közép- Kelet európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által kiírt KKETTKK-CP-04 számú, „Emlékek nyomán” című projekthez

2015.10.24. – Az 1. világháború német polgári szemmel

Műsorterv:

 • 18.00 Köszöntők,
 • 18.15 Rövid életút ismertető az előadóról, Erich Krausról.
 • 18. 25 Az előadás megtartása.
 • 19.25 SZÜNET
 • 19.35 Az előadás második fele A műsor a tervek szerint került megtartásra.

Fellépők, előadók: Erich Kraus fotóművész, Danyi Imréné tolmács

Résztvevők: 8 gyerek, 71 felnőtt

Összegzés: A közönség érdeklődve várta az előadást, melyet a létszám is bizonyított. Bepillantást nyertünk a világháború másik oldalának szemszögébe. Az előadás végén interaktívan zárult az est. A közönség soraiban ülők kérdéseket tettek fel az előadóhoz, így senki nem tért haza megválaszolatlan gondolatokkal.

2015.11.11. – Megemlékezés az 1. világháborús emlékműnél az "I. világháborús pályázat" keretein belül

Műsorterv:

 • 10.45 Kivonulás az iskola osztályaival az emlékműhöz;
 • 11.00 Beszéd az emlékműről;
 • 11.11 Megemlékezés közös gyertyagyújtással

Résztvevők: 245 fő

Összegzés: Az immáron második alkalommal megtartott, tehát hagyományőrző megemlékezésünk során tudatosítjuk a gyerekekben az emlékezés fontosságát, a világháború eseményének jelentőségeit, hatásait. Tapasztalatunk az, hogy rajtuk keresztül kiválóan működik az ismeret hordozása, melyet élménybeszámoló formájában terjesztenek családjukban, baráti körükben.

2015.11.19. – A nagy háború történész szemmel (előadás az "I. világháborús pályázat" keretén belül)

Műsorterv:

 • 17.30 Köszöntő,
 • 17.40 Előadás – Témája: Az 1. világháború miatt diaszpórába került magyar lakosság, a Kanadában élők magyarságtudata. A műsor a tervek szerint került megtartásra.

Fellépők, előadók: Dr. Magyaródy Szabolcs – Magyar Örökség díjas, Magyar Érdemrend Tisztikereszt és Középkereszt birtokosa, a Torontói Cserkészmozgalom vezetője

Résztvevők: 20 gyerek, 36 felnőtt

Összegzés: A hallgatóság széleskörű ismeretet szerzett a nemzettragédiából kifolyólag külföldre menekült magyarok sorsáról, gondolkodásmódjáról. Az előadó a visszhang alapján mély nyomot hagyott a résztvevőkben.

2015.12.18. – A nagy háború énekművész szemmel

Műsorterv:

 • 17.00 Köszöntő, a művésznő rövid bemutatása,
 • 17.15 Előadás (katonadalok zongorakísérettel, Bartók Béla művek, katonasanzonok a Chiovini Ferenc Női Kamarakórussal). A műsor a tervek szerint került megtartásra.

Fellépők, előadók: Somogyi Anita énekművész, Szikora Ilona zongoraművész, Chiovini Ferenc Női Kamarakórus

Résztvevők: 80 fő

Összegzés: Az est sikerességéhez nagymértékben hozzájárult az előadó magával ragadó személyisége. A dalok előadása előtt néhány személyes tapasztalatot is hallhattunk tőle. Így talán még nagyobb katarzist okozhatott a dalok megélése, többen könnybe lábadt szemmel hallgatták az énekeket. Az előadóest után olyan pozitív visszajelzést kaptunk a közönségtől, hogy azóta közkívánatra több rendezvényünkre is szívesen hívtuk el Somogyi Anitát.

2015.12.01-15. – Időszakos kiállítás rendezése

Kiállítási koncepció: Az "I VILÁGHÁBORÚS PÁLYÁZAT" keretében rendezett kiállítás során Markó Ferenc, a Magyar Roncskutató Egyesület tagja elhozta számunka az első és második világháborús emlékgyűjteményét. A kiállítás fő célközönsége a helyi általános iskola osztályai voltak, de a kiállítási időszak alatt bárki megtekinthette a darabokat, aki kíváncsi volt rájuk.

Kiállítási műtárgyanyag: A kiállításban megtalálhattunk korabeli, ritka dokumentumokat: képeket, képeslapokat, iratokat, leveleket. A tárgyi eszközök között megkülönböztettük egymástól harci eszközöket, használati tárgyakat, kézműves dísztárgyakat, személyes tárgyakat.

Kiállítás felépítése: 2015.12.01-én 9.00-kor a kiállítás megnyitója után Markó Ferenc egész napos, több sorozatos, 45 perces előadásokat tartott a tárgyak történetéről, jelentőségéről, érdekességeiről. Az osztályok egymást váltva hallgathatták és nézhették meg a bemutatót. A kiállítási időszak 2015.12.15-én zárult le.

Látogatók száma: 250 fő

2015.12.01-15. – Tablókiállítás

Kiállítási koncepció: A tablókiállítás során képes-szöveges illusztrációkat láthattunk, melyek bemutatják az 1.
világháborús eseményeket, életkörülményeket, így a látogatók kiállításvezető nélkül is
maradéktalanul elsajátíthatják a kiállítás anyagát.

Kiállítási tárgyanyag:  A kiállításon 12 darab tabló került kihelyezésre (A világháborúk, Az olasz hadszíntér, A balkáni hadszíntér, Az orosz hadszíntér 1, Az orosz hadszíntér 2, A nagy háború első hősi halottja, Katonák karácsonya, Katonák szabadideje, A hadifoglyok hazatérése, A szerbiai és a romániai hadifogság, Az oroszországi hadifogság, Hadifogság a távolban)

Kiállítás felépítése: 2015.12.01-én 8.00-kor megnyitottuk a kiállítást, melyet aztán az érdeklődők szabadon
látogathattak a kiállítási időszak végéig, 2015.12.15-ig.

Látogatók száma: 250 fő