Projektek
Kultúra-túra _Pályázatok - Besenyszögért Alapítvány

Kultúra-túra - HAGYOMÁNYŐRZŐ TÁBOROK BESENYSZÖGÖN

"Kultúra-túra" címmel nyert 4.998.860.- Forint (17.101,81 Euro) vissza nem térítendő támogatást a Besenyszögi Alapítvány a vidékfejlesztési miniszter 35/2013. (V.22.) VM rendeletére az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtott támogatás keretében meghirdetett pályázaton. A projekt az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás keretében valósult meg. A támogatás intenzitása 100%.

A Kultúra-túra projekt keretében helyi jellegzetességekre, hagyományokra, kulturális és természeti értékekre épülő szabadidős programok megvalósítására került sor. Ezek közül a legjelentősebbek a nyári időszakra tervezett szabadidős táborok voltak, amelyet helyi kultúrát és értékeket bemutató egynapos programok előztek meg.

A projekt közvetlen célja:

Célja a hagyományőrzésen és környezettudatos nevelésen alapuló nyári táborok (szabadidős kezdeményezések) és rendezvények megszervezése és lebonyolítása volt. Ezek a szabadidő hasznos eltöltésén kívül a hagyományok őrzését és a közösségi összefogást is erősítik. Hosszabb távú cél a helyi kismesterségek, hagyományok megőrzése és átörökítése a fiatalabb generáció, elsősorban az ifjúsági korosztály számára. A helyi identitás növelése által a térség lakosság-fenntartó erejének fokozása volt.

A program keretében 2013. őszi-téli időszakában "Ismerd meg a múzeumot!" címmel két alkalommal egynapos program megvalósítására került sor. A résztvevők megismerhették a múzeumi tárgygyűjteményt, népi kismesterségekkel ismerkedtek meg, hagyományőrző foglalkozásokon vettek részt. A programok eredményeként a résztvevők kapcsolatba kerültek a helyi néprajzi és kulturális értékekkel, megismerkedtek a népi kultúrával.

A 2014. június 30. és július 18. között megvalósult hagyományőrző táborokban a gyermekek interaktív módon ismerkedtem meg a térségre jellemző és az alapítvány által kezelt néprajzi gyűjteménnyel, a múzeummal és a településre jellemző kulturális és természeti értékekkel. Kipróbálták a térségre jellemző népi kismesterségeket (kosárfonás, szappanfőzés, agyagozás), helyi iskolások által előadott néptánc bemutató és táncházban tanulhattak. Egész napos hagyományőrző foglalkozásokon vettek részt, kipróbálták a kenyérkészítést és kenyérsütést, kézi őrlést, csiga készítést, rongyszőnyeg szövést, szövést Lexikális tudásukat a régi korok eszközeiről elméleti és gyakorlati módon fejlesztették képzett foglalkozásvezetők, előadók segítségével. Mmegkóstolhatták a helyben készült termékeket is.

Beszerzésre került két darab kézi gabonaőrlő malom, 1db lekvárfőző és 2db sajtprés is, amellyel helyi alapanyagokból lehet fenntartható módon, nagyanyáink receptjei alapján, helyi termékeket készíteni. Ezek, amellett, hogy őrzik a hagyományokat, a fenntartható életmód kialakítását is segíti. A gyermekek kirándulásokon vettek részt a "Millér-parti tanösvényen", valamint bemutatásra kerültek a község épített értékei is. Lovasíjász bemutatót is láthattak.

Bővebb információ:
Besenyszögért lapítvány, Molnár Melinda
Cím: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.
Telefon: +36 20 2305650
E-mail: molmel65@gmail.com