Projektek

MILLÉR-PARTI TERMÉSZETVÉDELMI MAJORSÁG

A Besenyszögért Alapítvány az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által támogatott és Szolnok MJV Önkormányzata által létrehozott, a "Környezettudatos nevelés és fenntarthatóság pedagóiája" című Környezetvédelmi Pályázati Alapra benyújtott NA-2-2010-053 regisztrációs jelű "Millér-parti természetvédelmi majorság" című projektje 5.248.215 Forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A Millér-parti természetvédelmi majorság egy tanösvény, melynek útvonala a helyi múzeumból indul, s ide érkezik vissza. A Vásártér-Zrínyi utca végén kitérőt tesz az íjészpályán található sziki kocsord és réti őszirózsa területére. Visszatérve a leágazáshoz, a Vásártér út végéről folytatódik az útvonal a Millér partján az Erzsébet-kert felé. Ezen a 700 méteren lehetőség nyílik az információs táblák irányításával a folyónk mellett, partján látható-hallható természet-megfigyelésekre.

A "MILLÉR-PARTI TERMÉSZETVÉDELMI MAJORSÁG" projekthez készülő információs füzetben található feladatok megoldására az útvonalon tetővel ellátott rönk ülőgarnitúrák elhelyezését tervezzük, melyek lehetővé teszik a tanórai megfigyelést és feldolgozást. Az elnyert támogatásból a természet közeli megfigyeléseire alkalmas mikroszkópokat is vásárolhat az alapítvány. Mivel a projekt téli időszakban valósul meg az óvódás csoportok és az iskola osztályközösségeinek bevonásával külön tevékenységet terveztünk "A tél madarai"-nak megfigyelésére, madáretetők- és madárkalács készítésére.

A téli Millér parton szerzett élményeket rajzverseny keretein belül szeretnénk megismertetni mindenkivel. A tanösvény útvonalának vége magában hord egy további fejlesztési lehetőséget is: a Wesniczky Antal által kialakított, a helyi Kertbarát-kör gondozása alatt álló Erzsébet-kertet szabadidőparké fejleszteni az elkövetkezendő időben. A projekt megvalósításához kapott támogatás  5.248.215 Forint áll a Besenyszögért Alapítvány rendelkezésére, melyhez az alapítvány még a projektköltség 10%-át teszi hozzá saját erőként.

Reméljük, ez a projekt szép példája lesz a helyi közösségek, civilszervezetek, intézményeink együttműködésére.

A Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Milléri Sport- horgász Egyesület turisztikai irányú fejlesztéseihez (íjászpálya, rekonstruált honfoglalás kori falu, horgásztó) kapcsolódva újabb, a természet közelségén alapuló "tanulva-szórakozni, szórakozva tanulni" lehetőség nyílik a lakosság - kiemelten gyermekek, fiatalok - szabadidő hasznos eltöltésére is úgy, hogy közben kiemelten szem előtt tartjuk a környezet megóvását, védelmét.

Bővebb információ:
Besenyszögért Alapítvány, Molnár Melinda
Cím: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.
Telefon: +3620 230 5650
E-mail: molmel65@gmail.com

Vissza a főoldalra >>