Projektek
Besenyszögért Alapítvány - Pályázatok, "Falukutató tábor"

HAGYOMÁNYŐRZÉS BESENYSZÖGÖN

„Népi kismesterségek tájháza”

Pályázati forrásból újult meg az egykori csendőrló istálló

2013. február 12.

„Népi kismesterségek tájháza” címmel nyert összesen 8.000.000.- Forint (€ 25.430,73) vissza nem térítendő támogatást a Besenyszögért Alapítvány a 76/2011 (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások keretében a 1 021 518 azonosítószámú, Hagyományokat őrző kiállító-, bemutatóhelyek, illetve helyi kulturális-, közösségi- és szórakozási helyek fejlesztése célterületen meghirdetett pályázaton. A projekt az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás keretében valósult meg, a támogatás intenzitása 100%.

A "Népi kismesterségek tájháza" projekt célja a község legrégebbi épületéhez tartozó alsóépület – az egykori csendőrló-istálló – belső felújítása, és az itt működő kézműves műhely fejlesztése, amely alkalmas múzeumi tárgyak bemutatására is. Az épület belső felújításával megoldódott ott a paraszti kultúrát bemutató néprajzi tárgyaknak a kézműves térben való kiállítása, ezáltal egy interaktív, látogatóbarát lehetőség megteremtése. A fejlesztés hozzájárul a heti öt napos nyitvatartáshoz és egy fő részmunkaidős munkahelyet teremt.

A belső felújítás keretében megújultak a beltéri padló- és falburkolatok, lambéria burkolat készült, megtörtént a gerendás födém felületkezelése, belső felületek festése, új elektromos hálózat építése, lámpatestek elhelyezése.

Beszerzésre került egy darab állati vontatásra alkalmas kocsi, mint tradicionális eszköz a múzeumi tárgygyűjtemény bővítése céljából, és 3 darab rönk ülőgarnitúra a szabadtéri kézműves foglalkozásokhoz. Az alapítvány beszerzett továbbá 1 darab környezeti monitor digitális mérőműszert, amely a múzeumi tárgyak állagmegóvását biztosítja. Az új fa polcrendszer alkalmas a kézműves foglalkozásokhoz szükséges eszközök elhelyezésére, valamint kiállítási tárgyak bemutatására.

A felújított épület jelenleg már kézműves központként és kiállítótérként működik, ahol az alapítvány különféle programokat kínál az érdeklődők számára: múzeumpedagógiai órákat, kézműves foglalkozásokat (bőrékszerek készítése, agyagozás, nemezelés, csuhé- és vesszőfonás, kosárfonás, kenyérsütés, szappanfőzés, stb.), amelyek egy részét civil szervezetekkel, kézműves mesterekkel együttműködve biztosítja, illetve kiállítás nyílt a helyi iskolások munkáiból.

Bővebb információ:
Besenyszögért Alapítvány
Cím: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.
Telefon: +36 (56) 487 002, +36 (20) 230 5650
E-mail: molmel65@gmail.com
Honlap: www.tuskevar.lapunk.hu   

Besenyszögért Alapítvány - Pályázatok, "Falukutató tábor"