Projektek
Besenyszögért Alapítvány - Pályázatok, "Falukutató tábor"

"ŐSEINK ÚTJÁN"

LOVAS ÍJÁSZ NAPOK ÉS HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA BESENYSZÖGÖN

2013. MÁJUS 24-25-26.

"Őseink útján" címmel nyert összesen 4000000 Forint (12715,37 Euro) vissza nem térítendő támogatást a Besenyszögért Alapítvány a 76/2011 (VII.29) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások keretében a 1021570 azonosítószámú, Hagyományokat őrző, térségre jellemző rendezvények fejlesztése célterületen meghirdetett pályázaton. A projekt az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás keretében valósult meg, a támogatás intenzitása 100%.

A "Őseink útján" projekt célja történelmi hagyományokon alapuló rendezvények lebonyolítása és a helyi termékek népszerűsítése. A 2013. május 24-26-ig tartó nagyszabású rendezvénysorozaton országos lovasíjász csapatok mérik össze tudásukat és mebutatókat tartanak a közönségnek. A rendezvény a színvonalas szórakozás hagyományokat, étel- és ételkultúrát, bemutatja a Tiszavölgyre jellemző ősi kismestérségeket, helyi termékeket, élelmiszereket és szokásokat.

A rendezvény helyszíne a Besenyszög határában (Jászladányi út) található honfolglaás-kori falu, ahol jurták és korhű ruházat teszi teljjessé az élményt. Számos programot kínálunk a táltos dobolástól a különféle mesterségek kipróbálásáig az interaktív kézműves sátorban (pl. bőrkarkötő készítés, agyagozás, nemezelés, csuhé-, szalmas és vesszőfonás, kosárfonás, kenyérsütés, szappanfőzés, kovácsolás, honfolglalás-kori használati tárgy készítés, népi játékok).

A múzeumban a szombat reggeli sajtótájékoztató után előadásokat hallhatunk az ősmagyar ételkultúrától, hiedelmvilágról, amelyet sámándobolás és honfolglalás-kori látványkonyha szinesít.

A rendezvényen és a programokon való részvétel mindenki számára ingyenes.

Bővebb információ:
Besenyszögért Alapítvány
Cím: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.
Telefon: +3656 487002, +3620 230 5650
E-mail: molmel65@gmail.com
Honlap: www.tuskevar.lapunk.hu