Sokszínű társadalom

A Besenyszögért Alapítvány az EGT Alapok támogatásával "Sokszínű társadalom" című projektjének megvalósítására 2.490.000.- Forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Projekt azonosító: HU07-0004-C2-2017

A projekt célja a kultúrák közötti átjárás és előítéletek csökkentése érdekében a kultúrák közötti együttélés, elfogadás és tolerancia tanulmányozása Izlandon annak érdekében, hogy a magyar társadalomban meglévő roma – nem roma társadalmi feszültségek az Izlandon látott jógyakorlatok disszeminációja révén csökkenthetőek legyenek Magyarországon. A roma kultúra mind a nemzeti és az európai kultúra része. A projekt legfőbb törekvése egy szemléletváltás beindítása a társadalomban, amely első lépéseként tanulmányoztuk, hogy Izlandon hogyan férnek meg egymással a különböző kultúrák.
Az izlandi tanulmányúton 4 fő magyar szakmai megvalósító vett részt. Az izlandi programok donor partnerünk bevonásával, szervezésében valósultak meg egy reykjavíki általános iskola részvételével. A programok között három napon keresztül szerepelt iskolalátogatás, ahol az ismeretszerzésen túl olyan témák gyakorlati alkalmazását figyelhettük meg, mint például, az iskola nem tanórai közösségerősítő programjai. Hogyan veszik elejét a szegregációnak? Ezen kívül részt veszüttük tanórán kívüli közösségi foglalkozásokon is ahol a gyakorlatban tudtuk megfigyelni a kultúrák közötti együttélést. Emellett donor partnerünkkel szakmai fórumokon kerestük a kultúrák közötti párbeszéd erősítésének lehetőségeit.
Ebben segített ez a projekt, amely keretében izlandi partnerünkkel együtt létrehozott, egy izlandi iskolában is megvalósuló tanulmányutunk segítségével a megismert gyakorlatok alkalmazhatóak a magyarországi roma – nem roma kulturális párbeszéd erősítésének területén.

A projektben készült rövid esszék és az információs füzet alább tekinthetők meg.

További képekért klikk a képre!

Támogatást nyújtó alap:
EGT alap: http://www.norvegalap.hu
EGT Alapok/Norvég Alapok: www.eeagrants.orgwww.norwaygrants.org
Program Operátor:
Miniszterelnökség, Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság
Végrehajtó szervezet:
NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság